ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Το ποτάμι που βράζει στον Αμαζόνιο σκοτώνει οτιδήποτε υπάρχει μέσα του

Το ποτάμι που βράζει στον Αμαζόνιο σκοτώνει οτιδήποτε υπάρχει μέσα του | Newsit.gr

Στον Αμαζόνιο βρίσκεται ένα ποτάμι καυτό αρκετά ώστε να σκοτώσει ό,τι εισβάλλει στο εσωτερικό του. O Andres Ruzo, επιστήμονας και φυσικός εξηγεί…
«Ο παππούς μου στη Λίμα, όταν ήμουν μικρός, μου έλεγε παραμύθια για μία χαμένη πόλη. Στη χαμένη πόλη μου έλεγε ότι υπήρχε ένα ποτάμι που βράζει ικανό να κάψει ό,τι βρίσκεται μέσα του. Χρόνια μετά ανακάλυψα ότι η ιστορία αυτή ήταν πραγματική», δηλώνει στην κάμερα του Great Big Story.
Το ποτάμι Shanay-timpishka βρίσκεται στον Αμαζόνιο. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι 99 βαθμούς Κελσίου. «Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο πολύ καίει το νερό του ποταμού. Μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, αντικείμενα μπορούν να λιώσουν. Δυστυχώς έχω δει πολλά ζώα να πέφτουν στο νερό και να πεθαίνουν», συμπληρώνει.
Shanay – timpishka σημαίνει «βρασμένο από την θερμότητα του ήλιου» και είναι ένα ποτάμι μοναδικό στον κόσμο.
Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Γης. Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό ωκεανό.  Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται από τον Αμαζόνιο. 
Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορεγιάνα (Francisco de Orellana), ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος» (Río de las Amazonas).
Το Τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δάση του πλανήτη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω του ποσοστού απορρόφησης του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος και τα ύδατα του δάσους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο τον χρόνο.
πηγή:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου